Pytanie na Śniadanie

Pieczenie z sezonowymi warzywami cz.4

Pieczony schab z młodymi warzywami korzeniowymi i sosem śliwkowym 

Składniki na 4 osoby: 

  • 800g schabu, 
  • 4 młode marchewki, 
  • 2 młode pory, 
  • 4 młode ziemniaki, 
  • 500g suszonych śliwek, 
  • 1 pomarańcz, 
  • 1 cytryna, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz 

Schab natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym z obranymi i pokrojonymi w równe kawałki marchewkami i ziemniakami. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 1 godzinę. Śliwki połącz ze skórkami i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodaj odrobinę wody i duś około 15 minut. Zblenduj na gładko, dodaj odrobinę soli i oliwy. Wyjmij schab, krój w plastry i podawaj z warzywami i sosem śliwkowym


Pieczony kurczak w młodej kapuście z jabłkami 

Składniki na 4 osoby: 

  • 1 mały kurczak zagrodowy, 
  • sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 mała młoda kapusta, 
  • 3 kwaśne jabłka, 
  • 100g brązowego cukru, 
  • 100 g rodzynek 

Kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Włóż do środka kurczaka jedno całe jabłko. Kapustę poszatkuj, pozostałe jabłka potnij w plasterki, dodaj rodzynki, cukier oraz sól i pieprz. Ułóż na blasze kapustę, skrop oliwą a na wierzch połóż kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i podawaj z kapustą. Gotowe


Pieczona polędwica z dorsza w młodych ziemniakach z koprem 

Składniki na 4 osoby: 

  • 800g polędwicy z dorsza, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 duży fenkuł, 
  • 400 g młodych ziemniaków, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • 1 duży jogurt naturalny, 
  • 1 cytryna 

Polędwice posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Pokrój cytrynę w plastry i ułóż na rybie. Pokrój ziemniaki i fenkuł w kostkę. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Wstaw do piekarnika na blasze i piecz około 30-40 minut. Po tym czasie ułóż na warzywach rybę i wstaw na kolejne 15-20 minut. W tym czasie gdy piecze się ryba wymieszaj jogurt z pieprzem, solą i świeżym koperkiem. Podawaj rybę z warzywami i jogurtem z koprem. Gotowe

Więcej na ten temat